Quantcast
Channel: Meer Advies Marlies vd Meer » 3 EXCUSES niet schrijven
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Tijd maken voor je non-fictie boek; 10 super tips

$
0
0

Kom je niet toe aan het schrijven van je boek omdat je eerst stapels ander werk of klussen moet doen?

Boek Timemanagement

Boek Timemanagement

Wil je voorkomen dat je taken en klussen zich opstapelen en je afhouden van het schrijven van je boek?

Gebruik dan de 10 tips hieronder zodat je tijd kunt maken voor je boek.

1) Stel je prioriteiten vast.
Er zijn veel methodes in omloop, maar deze vind ik de makkelijkste: De 4 D-methode om je prioriteiten te bepalen. Deze methode is gebaseerd op de Eisenhower-methode. De bedoeling is dat je deze 4 stappen meteen toepast zodra er iets op je werkpad komt. Zo voorkom je reacties als: “Hier zal ik straks of later even naar kijken”.

Lees hoe de 4 D-methode werkt en maak meteen je 4 lijsten: Doen-direct; Doen-later; Delegeren; Deleten. Denk aan dingen die je voor je werk moet doen; in je prive-leven moet doen en die je voor je boek moet doen.

Loop je vast in kiezen tussen wat je meteen en later moet doen, begin dan met de zaken die je kunt deleten en delegeren. Dat geeft meteen een gevoel van opluchting (je hoeft minder te doen dan je eerst dacht) en voldoening (je hebt wat bereikt vandaag: je hebt direct of indirect tijd vrijgemaakt voor je boek)

2) Breek je boekproject op in stukjes.
Een boekschrijven is namelijk een heel project. En een heel project schrikt vaak af: niet overzichtelijk en geeft vaak het idee van ‘help, wat veel werk.’
Stukken waarin je jouw boekproject kunt opdelen zijn bijv: onderwerp bepalen, marktonderzoek doen, titel bedenken OF als je al verder bent: hoofdstuk 1 materiaal verzamelen; hoofdstuk 1 schrijven; opdrachten bij hoofdstuk 1 bedenken etc.

3) Plan je boekproject-stukjes in.
Deze data werken meteen als een soort deadline; je weet Wanneer je Wat af moet hebben. Natuurlijk kun je je planning bijstellen zo vaak je wilt, maar zonder planning – en dus deadline- zal je a) niet de noodzaak voelen om door te werken b) niet de voldoening voelen dat je iets van je lijst kunt afstrepen c) geen overzicht hebben hoe je boekproject vordert.

4) Bepaal de beste tijd voor jou om te schrijven.
Ben je een ochtend-, middag of avondmens? Of wanneer heb je bijv. het huis voor je alleen omdat partner of kinderen dan weg zijn? Wanneer heb je sowieso de minste kans op onderbrekingen van anderen?

5) Offer tijdelijk andere ‘standaard-activiteiten’ op voor je boek.
Hiermee bedoel ik dat je bijv. je lunchpauzes met bijv. je collega’s of kantoorgenoten opoffert voor een pauze alleen waarbij je kunt schrijven. Of offer 1 uur slaap op door ’s ochtends 1 uur eerder op te staan of ’s avonds 1 uur later naar bed te gaan. Ook kun je denken aan het tijdelijk opofferen van andere hobby’s of sporten zodat je extra tijd hebt voor je boek.

6) Voorkom onderbrekingen voordat je gaat schrijven.
Hang een ‘niet storen’ bordje op je deur (vertel van te voren dat je niet gestoord wil worden). Beantwoord mailtjes, telefoontjes, whatsappjes etc. niet meteen. Ga niet internetsurfen of op social-media. Richt je schrijfplek zo in dat je niet afgeleid raakt door een tv (bijv. als je ’s avonds in de huiskamer schrijft) of door iemand die tegenover je zit en zo makkelijk een praatje met je kan beginnen.

7) Benut wachttijden voor het werken aan je boek.
Terwijl je wacht bij bijv. de tandarts of tijdens de sportlessen van je kinderen kun je schrijven; je onderzoeksmateriaal lezen of kun je bepaalde stukken vast redigeren. Ook het reizen met openbaar vervoer is een prima moment om verder te werken aan je boek.

8) Zorg dat je altijd een notitieboekje (of smartphone, tablet, memorecorder) bij je hebt.
Het is belangrijk dat je spontane invallen tijdens andere bezigheden (in de file staan; auto rijden; boodschappen doen; een te lange vergadering etc.) meteen kunt noteren. De ervaring van veel schrijvers leert dat als je het niet meteen opschrijft je het later vergeet of in ieder geval niet meer zo goed of mooi kan herinneren zoals het was.

9) Doe op de geplande tijdstippen (of dag) altijd iets voor je boek; ook als je eigenlijk, door omstandigheden, niet kunt.
Misschien had je gepland om te schrijven maar heb je teveel hoofdpijn. Een alternatief is dan om bijv. alvast alle materialen voor het volgende hoofdstuk uit te printen of een lijst te maken van mensen die je straks een recensie-exemplaar wilt sturen.
Of misschien ben je wel ‘even klaar’ met hoofdstuk 4, ga dan door met een ander hoofdstuk. Er is trouwens niemand die zegt dat je je hoofdstukken in volgorde moet schrijven.
Al zijn het maar 5 of 30 minuten, doe altijd iets op die dagen die je voor je boek had ingepland. Al die kleine beetjes helpen altijd en zo blijft je boek toch onder je aandacht en verdwijnt het niet meteen in de la als er iets tegenzit.

10) Het werken aan je boek doe je natuurlijk of een slimme manier die je veel tijd bespaart.
In deze slimme manier staan centraal: focus op een specifiek onderwerp; opstellen inhoudsopgave; organisatie van je materiaal; recyclen van materiaal en maken van hoofdstuk-templates. Deze onderwerpen komen allemaal aan bod in de training.

Je kunt je helemaal suf gaan lezen over timemanagement (dat heb ik al voor je gedaan), maar dan kom je weer niet toe aan je boek. Dit zijn echt de 10 meest beproefde tips. Succes ermee en tot morgen: les 3.

Ps: Voor je gemak heb ik een overzicht van alles lessen tot nu toe gemaakt.



Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; Non-fictie boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er en diverse e-boeken


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images





Latest Images